مزیت رقابتی چیست؟
مزیت رقابتی چیست؟
  1. صفحه اصلی
  2. اخبار و مقالات
  3. مزیت رقابتی چیست؟

مزیت رقابتی چیست؟

سه‌شنبه, 22 مهر 99
مهشاد یوسفی
مربوط به جذب سرمایه است
0
0

مزیت رقابتی (Competitive advantage) تمایز و برتری است که کسب‌وکار شما نسبت به سایر رقبای خود دارد و این امر موجب جذب بیشتر مشتری می‌شود.

در دنیای پررقابتِ فروش کالا و خدمات، شما باید خاص باشید و حرفی برای گفتن داشته باشید تا در میان خیل عظیم هم‌صنفی‌هایتان، دیده شوید و مشتری‌ها را به سمت خود بکشانید؛ به عبارتی دیگر، باید یک یا چند مزیت رقابتی و ارزش ایجاد کنید. این مزایا به این معنی هستند که شما کارهایی را بهتر از دیگران انجام می‌دهید که مشتری به خاطر آن‌ها، به خرید از شرکت شما تمایل دارد.

 

مزیت رقابتی در بخش‌های زیر کاربرد دارد:

کیفیت محصولات

استراتژی قیمت‌گذاری

خدمات مشتریان و ارتباط با مشتری

نحوه توزیع محصول و خدمت

نحوه فروش

نوآوری و خلاقیت

استفاده از فناوری‌های جدید

 

مزیت رقابتی پایدار 

مزیت رقابتی پایدار، مزایا و ویژگی‌هایی از یک محصول یا یک شرکت است که رقبا به راحتی نمی‌توانند آن را کپی کنند. به یاد داشته باشید که مشتری وفادار، به ‌خاطر مزیت‌های رقابتی پایدار شکل می‌گیرد.

نکته دیگر این است که با گذشت زمان، به دلیل تغییرات بازار، رقبا، پیشرفت تکنولوژی و تغییر سلایق و نظرات مشتری، بعضی از مزیت‌های رقابتی اهمیت خود را از دست می‌دهند و شاید اصلاً دیگر مزیت حساب نشوند و نتوانید به کمک آن‌ها رقابت کنید. به همین دلیل نیاز به مزیت رقابتی پایدار حس می‌شود.

 

چگونه باید مزیت رقابتی ایجاد کنیم؟

راه ایجاد کردن مزیت رقابتی در یک کسب‌وکار، تنها در پاسخ به یک سوال نهفته است: «چرا مشتری باید محصول ما را انتخاب کند؟»

یافتن پاسخ برای این سوالِ به ‌ظاهر ساده، چندان هم آسان نیست. زیرا سرعت بالای زندگی و افزایش تنوع در محصولات و شیوه ارائه آن، سبب تغییر سریع خواسته‌های مشتری می‌شود. همین موضوع، پیدا کردن بهترین مزیت‌ و تطبیق آن با نظر مشتری را سخت می‌کند. اما از آنجا که مزیت رقابتی نبض یک کسب‌‌و‌کار است، تحمل این سختی‌ها تجارت‌تان را زنده نگه می‌دارد.

 

برای ایجاد مزیت رقابتی به ۳ عامل نیاز دارید:

رقبا: کسب‌وکار‌ها و محصولات مشابه خود را به دقت زیر نظر بگیرید. ببینید آن‌ها چه کاری را خوب انجام می‌دهند و در چه‌ کاری ضعف دارند که شما می‌توانید بهتر از آن‌ها انجامش دهید. در مورد محصول، قیمت، خدمات، توزیع و بازاریابی و حتی پیشنهادات فروش‌شان خوب فکر کنید.

مشتری‌ها: در مزیت رقابتی، تنها به رقبا نباید توجه کرد زیرا در نهایت، مشتری‌ها هستند که باید محصول یا خدمت شما را دوست داشته باشند. پس بهتر است نظر مشتریان را درباره ارزش‌هایی که ایجاد می‌کنید، در نظر بگیرید.

دانش و توانمندی: برای ساخت مزیت رقابتی، توانمندی‌های خود را در نظر بگیرید.

چون دانش و نقاط قوت شما مشخص می‌کند که در چه بخشی از کسب‌وکارتان تمرکز کنید و مزیت رقابتی ایجاد کنید.

 

راهکارهای ایجاد مزیت رقابتی:

۱- استراتژی قیمت
قیمت در اکثر موارد جز ملاک‌های مشتریان برای خرید محسوب می‌شود، یعنی اینکه همه دوست دارند محصولاتی با کیفیت بالاتر و قیمت پایین‌تر بخرند. شرکت‌ها می‌توانند با ارائه قیمت‌های جذاب، برای خود، مزیت رقابتی ایجاد کنند. با وجود این ‌که این روش می‌تواند مؤثر باشد، اما کاهش قیمت، به ندرت روشی مطلوب برای شرکت‌ها به حساب می‌آید، زیرا می‌تواند در نهایت، بقا‌ی کسب‌وکار را تهدید کند. شما باید این را به مشتری بگویید که قیمتی که برای محصولات‌تان در نظر گرفته‌اید، دلایلی دارد تا او مجاب شود و محصولات شما را انتخاب کند.

 

۲- استراتژی تنوع
برند، بدیهی‌ترین روش تشخیص شرکت‌ها از یکدیگر است. مدیرانی که از تنوع استفاده می‌کنند باید به ‌دنبال یافتن مهارت و توانایی منحصربه‌فردی باشند تا از طریق همین عامل‌، آگاهی مشتری را نسبت به ارزش کالا یا خدمت‌شان افزایش دهند. در واقع هدف این است که شرکت، محصولات و خدمات جدید و متنوعی را روانه بازار کند. 

 

۳- استراتژی نوآورانه
شرکت‌ها ممکن است فعالیت‌هایشان را با روش‌هایی جدید و نوآورانه انجام دهند. افراد می‌توانند با کشف و ارائه روش‌های ابتکاری برای انجام کار، مزایای رقابتی ایجاد کنند. به این صورت که در قسمتی از کسب و کار، محصول و ... نسبت به رقبایشان، تمایز ایجاد کنند. در واقع می‌توان با استفاده از مقداری خلاقیت، یک مزیت رقابتی بزرگ ایجاد کرد.

 

۴- اثربخشی عملیاتی و هوشمندی استراتژیک
بعضی از شرکت‌ها فقط سراغ کاری می‌روند که بهتر از هر کس دیگری آن را انجام می‌دهند. وقتی کارهایتان را خوب و کارآمد انجام دهید،‌ مزیت رقابتی بیشتری نسبت به کسانی که کار را طولانی‌تر یا سریع‌تر انجام می‌دهند، کسب می‌کنید. «اثربخشی عملیاتی» و  «اثربخشی استراتژی» هر دو برای دستیابی به عملکرد برتر، ضروری هستند اما کارکرد آن‌ها نسبت به یکدیگر متفاوت است. شرکت تنها هنگامی می‌تواند بر رقبایش غلبه کند که تمایزی نسبت به آن‌ها ایجاد کرده و این تمایز را حفظ کند. «اثربخشی عملیاتی» به معنای انجام بهتر فعالیت‌های مشابه با فعالیت‌هایی است که رقبا انجام می‌دهند، اما «اثربخشی استراتژی «انجام فعالیت‌هایی متفاوت نسبت به رقبا یا انجام فعالیت‌های مشابه اما به روشی متفاوت است که این نیز اکنون با هوشمندی استراتژیک ادغام و آن را به مؤلفه جدید و ممتازی به نام «هوشمندی استراتژیک» تبدیل کرده است.

 

۵- استراتژی رقابتی مبتنی بر فناوری
کامپیوترها و برنامه‌های کاربردی می‌توانند مزیت ایجاد کنند. کارکنانی که تکنولوژی جدید را می‌آموزند و با آن کار می‌کنند، تقریباً همیشه مزیت رقابتی بیشتری نسبت به کسانی که از روش‌های جدید استفاده نمی‌کنند، دارند. همچنین شرکت‌ها و کسب‌وکارهای بزرگی که همگام با تکنولوژی‌های ‌روز حرکت می‌کنند، بیشتر مورد توجه قرار می‌گیرند و همین مورد می‌تواند در جذب مشتری موثر واقع شود.

 

۶- مزیت رقابتی سازگار و منطبق
همان‌طورکه بازارها، اقتصادها و سایر عوامل، در این محیط غیر قابل پیش‌بینی، تغییر می‌کنند، شرکت‌هایی که بتوانند خود را با شرایط متغیر، انطباق دهند، مزیت رقابتی کسب می‌کنند. این شرکت‌ها معمولاً کوچک‌تر هستند و فناوری‌های پیشرفته‌ای در اختیار دارند. مدیران می‌توانند با پذیرفتن تغییر و سازگاری با آن، به قدرت اصلی خود برسند. 

 

۷- مزیت اطلاعاتی
تقریباً تمام استراتژی‌های گفته ‌شده، نیازمند سطح بالایی از اطلاعات هستند. در واقع مزیت رقابتی به مهارت‌هایی گفته می‌شود که به شما کمک می‌کند تا در صحنه رقابت، جان سالم به در ببرید. اکثر مزیت‌های رقابتی از طریق دانش و اطلاعات به دست می‌آیند. شرکت‌های موفق به دنبال آخرین تکنولوژی، استراتژی‌ها و داده‌ها می‌باشند.

 

 

نظرت چیه؟
ارسال نظر
اشتراک‌گذاری
کپی کردن لینک

نظرات

نظر ثبت شده، نظر تو چیه؟